Tim Ferris, Jim Kwik si altii carora le place sa invete tot ce pot au un obicei de a face un review saptamanal, punand intr-un e-mail ce au invatat, ce au testat, la ce intrebari cugeta si asa mai departe. Citind chiar si sporadic, am observat ca a invata din invataturile altora imi aduce enorma valoare si e un mod eficient de a invata la randul meu. 

Asa ca m-am decis sa fac un experiment si sa-mi creez propriul review saptamanal. E destul de flexibil ca si format asa ca..

Ce am invatat saptamana ce-a trecut?

  • Am invatat despre sunete si microfoane, urmand cursul The Technology of Music Production de la Berkley. Stiai ca cele mai populare doua tipuri de microfoane sunt fie cele de tip dynamic, cele rotunde (pe care le vedem peste tot), ideale pentru scena ca nu iau toate sunetele din jur si cele de tip condenser – pentru studio, mult mai sensibile? Stiu, pare random. Am mai invatat ca propagarea unui sunet nu e sub forma sinusoidala, cum il vedem noi, ci se propaga longitudinal. Vizual imagineaza-ti ca sufli intr-un tub. Presiunea aerului determina cumva cat de tare se va auzi. 
  • Am inceput sa explorez conceptul de Ultralearning – un sistem destul de complex de a invata ceva in foarte scurt timp. Unul dintre principii e sa faci o planificare foarte buna a ceea ce vrei sa inveti, cum, cand, ce e esential, ce e mai dificil etc – cam 10% din efort e petrecut in zona asta. Conceptul pare a fi popularizat de Scot H Young, care prin Ultralearning, a invatat toata curricula de 4 ani de la MIT intr-un an, trecand toate cele 33 de examene.

Ce articol a iesit in evidenta?

Un articol care mi-a placut si pe care il procesez e interviul Andreei Rosca cu Alina Stepan, despre felul in care criza pe care o traversam ne schimba preferintele, comportamentul si valorile, plus cele cinci mari tendinte care se manifesta in Romania. 

Ce videouri mi-au placut?

  • Am ascultat-o pe Liz Gilbert prin How To Academy si mi s-a parut interesant sfatul ei de a folosi perioada asta pentru a ne observa in izolare, singuri, departe de conectare fizica normala. Totodata, a evidentiat ca daca suntem tot timpul conectati la ce se intampla, tot timpul pe baricade si tot vrem sa ne intoarcem la viata dinainte, nu suntem de fapt in carantina. Timpul asta trebuie trait asa cum e, e ca un fel de ashram, si necesita un timp cu noi. Nu e usor, insa e important. 
  • Urmaresc 100 Humans pe Netflix si am vazut episodul despre ‘Are you biased?’. Cel mai interesant  experiment mi s-a parut cel in care participantilor li s-au prezentat un grup format din 3 barbati si 3 femei, iar taskul era sa-i puna pe cei 6 in perechi, dupa cum credeau ei ca se potrivesc cel mai bine. Aveau dreptul sa le puna intrebari inainte. Ce nu stiau era ca cei 6 erau deja in cupluri.

    In afara de o persoana (care a nimerit corect), absolut toti ceilalti participanti au facut 3 perechi de cate un barbat si o femeie. Cuplurile reale erau: un cuplu hetero si 2 cupluri cu persoane de acelasi sex. Asta m-a facut sa reflectez asupra faptului ca da, si pentru mine, lucrurile ‘normale’ sunt intr-un anumit fel, dupa cum am fost crescut. Food for thought. 

Ce am creat saptamana asta? 

Mi-am luat provocarea de a scrie un intreg articol despre principalele surse de informatii care imi aduc valoare acum si care ma tin la curent cu ce se intampa in lume. Tot procesul de scriere m-a facut sa revizuiesc site-urile la care sunt abonat si sa apas cu incredere unsubscribe la ceea ce e doar zgomot de marketing.

Ce citesc acum? 

  • Midnight in Cernobyl – una din cartile bine documentate care relateaza ce s-a intamplat inainte, in timpul si dupa explozia reactorului nuclear de la Cernobyl. O ascult/citesc dupa ce am vazut seria de pe HBO (foarte buna de altfel) si chiar daca are multe pagini, merita. Mi-am dat seama ca nu stiam mai nimic despre radiatii, despre Cernobyl, despre reactoare si nici macar ca s-a intamplat in 1986 (cu 3 ani inainte sa ma nasc) – deci relativ recent. Mi-am dat seama ca ai mei erau aproape de varsta mea atunci, dar niciodata nu am vorbit despre asta. O poveste interesanta despre lucrurile care s-au intamplat, haosul generat si munca asidua care, cu sacrificiu a minimizat cat s-a putut, impactul. Se pare ca jumatate din Europa era in pericol sa nu mai fie locuibila pentru urmatorele zeci sau sute de generatii. 
  • Zero to One – Peter Thiel sunt foarte multe idei bune despre mentalitatea pentru a incepe o afacere. Una dintre idei e ca in loc sa ne concentram efortul in a crea acel produs care schimba totul, mai degraba ne concentram efortul in a crea un produs care livreaza valoare mare intr-o piata mica, bine determinata, in care ideal, ai cat mai putini competitori. 

Intrebarea saptamanii:

“What important truth do very few people agree with you on?” (Peter Thiel)

Experimentul saptamanii:

  • Ca parte din provocarile cursului The Science of Well-Being de la Yale, saptamana asta a fost despre a dormi macar 7-7.5 ore /noapte, si sa fac macar 30 minute de activitate fizica (nu neaparat intensa, poate si si o plimbare prin curte sau prin casa). Somnul l-am respectat, si chiar ma simt mai bine de-a lungul zilei, chiar daca ma trezesc mai tarziu. Mi-am dat seama ca in noptile in care ma culc dupa 12, tind sa dorm mai mult decat am nevoie si sa imi fie mai greu sa ma trezesc. Cat despre sport, si 10 minute de sport pe zi m-au facut sa simt ca am facut ceva chiar misto in ziua aia si ca imi creste respectul fata de corpul meu, fata de mine. 

Pe data viitoare. Saptamana cu invatare!

Comments

comments