Sunt o gramada de oameni care isi dau din timpul lor sa fie parte sau sa voluntarieze pentru organizatii care lupta pentru un prezent si un viitor mai bun.

Am interactionat cu foarte multe de-a lungul ultimilor 6 ani si nu as putea sa zic ca una e mai buna ca cealalta. Asa ca postarea asta nu e despre ce organizatii stiu sau recomand (caci ar fi o postare prea lunga), ci mai degraba vreau sa stiu pentru ce organizatii/projecte ar lupta oamenii din jurul meu. Ce ai promova tu si pentru cine te-ai implica intr-o campanie de fundraising. 

Incep eu o lista (justificand de ce fac asta) si am nevoie de ajutor sa o completez.

AIESEC | aiesec.ro

Sustine accesul tinerilor la experiente in afara

AIESEC da (printre altele) tinerilor oportunitatea sa mearga la un internship in afara. Fie platit, fie de voluntariat. Acum, a trai in afara macar o luna nu e o experienta usoara dar lectiile luate din asta sunt nemasurabile si modul in care vezi viata dupa e diferit, in sensul bun.

Acum functioneaza asa: poti aplica gratuit si esti ghidat prin platforma, iar daca gasesti o oportunitate care-ti place, aplici si daca te accepta ar trebui sa iti faci bagajele. Dar toate astea vin cu un cost – de aproximativ 100-150 euro/om dupa ce bati palma (caci asa poate si organizatia sa traiasca). Cazarea e oferita de ei in general si intotdeauna se gaseste un AIESECer care sa te ajute intr-un nou oras sau tara.

Totusi, nu toata lumea isi permite acei banuti. Asa ca Adrian a inceput de cativa ani deja Adrian Runs for AIESEC. Practic, el alearga si strange banuti ca sa ajute cativa tineri sa poata sa ajunga in tari la care momentan doar viseaza. A schimbat deja multe vieti.

Poti citi pe scurt povestea Anei, de exemplu.

Desenam Viitorul Tau | desenamviitorul.ro

Sustine tinerii, in special cei defavorizati

Stiu de asociatie prin Visinel (proaspat nominalizat de Forbes pt 30 sub 30), un om care lupta extraordinar mult lupta pentru sanse egale si isi dedica viata sprijinindu-i pe cei din jurul lui.

Ar fi o lista enorma de proiecte pe care le sustine si in care a fost implicat – de la evenimente non formale, la ateliere pentru detinutii din Jilava la campanii de informare si sprijinire a copiilor institutionalizati (el fiind unul din acei copii la un moment dat, despre care The Guardian a scris). Par niste probleme indepartate dar sunt mai aproape de fiecare dintre noi.

Nu pot sa uit ziua in care tocmai ieseam de la birou si in drum spre metrou m-am intalnit cu el, caci se intorcea de la un interviu pentru Vice. Avea masina plina de perne si paturi (donatii) pe care le ducea la un centru pentru copii. 

In momentul de fata dezvolta tot mai mult centrul EDFORSO unde se intampla zilnic proiecte pentru dezvoltarea tinerilor institutionalizati.

Little People | thelittlepeople.ro

Proiecte si activitati pentru copii si adolescentii bolnavi de cancer

Aflasem de Little People de la Delia si apoi de la Paul Catana. Cine a apucat sa-l cunoasca pe Paul, stie ca dupa orice conversatie cu el viata ti se pare mult mai usoara si ca nu ai nici o scuza sa nu te bucuri de acum.

Practic, Little People ofera fiecarui copil si adolescent bolnav de cancer sprijinul psihosocial pe toata perioada spitalizarii si dupa finalizarea tratamentului, contribuind astfel semnificativ la rata de supravietuire.

Sunt prezenti in 10 sectii oncopediatrice din Romania si Republica Moldova si in fiecare saptamana niste voluntari extraordinari fac activitati non formale cu ei. Periodic, Leul Curajos vine in vizita si ii invata sa vada altfel cancerul, ustensilele folosite, operatia in sine si asa mai departe.

Eu am fost voluntar pentru putin timp (caci nu am apucat sa fac asta mai mult) si pot sa zic ca doar dupa o zi, esti un om mai bun.

MagiCamp | magicamp.ro

Tabara pentru copii cu afectiuni oncologice

Doar prin simplul fapt ca Melania Medeleanu si Vlad Voiculescu sunt fondatori si ambasadori MagiCamp poate sa spuna multe pentru cei care i-au cunoscut macar o data live. Asta pentru ca bunatate molipsitoare ca a lor e rara. Si pare ca energia vine tocmai din aceasta tabara.

In fiecare an tabara e diferita. Cert e ca dureaza cate o saptamana. In 2017 se desfasoara din Iulie pana in Septembrie si sunt saptamani:

pentru copii intre 6-11 ani,

pentru copiii intre 11-16 ani,

pentru copiii care au suferit arsuri grave sau

pentru copiii care au pierdut pe cineva drag

Povestea pe larg, urmarita la Romania Te Iubesc. Promit ca devii mai puternic emotional dupa vizualizare. 

Probabil toti stim ca dupa cateva zile intr-un mediu tare fain, cateva lucruri se intampla si te schimba pentru toata viata. Am participat la ceva asemanator prin UA (vezi mai jos) si de asta am ajuns sa fiu ce sunt. Iar ce urmeaza sa fac, nu e intamplator. Asadar, nu e doar o tabara. Se intampla minuni acolo.

Policy Center for Roma and Minorities si Clubul de Educatie Alternativa policycenter.eu/ro

Incluziunie sociale a minoritatilor etnice

Am multi prieteni care au fost implicati in proiectele lor – inclusiv eu. Ei practic lucreaza si fac activitati educationale cu copiii romi.  Un nume care ar trebui mentionat este cel al lui Valeriu Nicolae.

Valeriu de exemplu, chiar daca este acum in Brussels, ajuta de la distanta copiii romi – in special cei din Ferentari. Pe langa ce se intampla de-a lungul saptamanii, in fiecare weekend, mai multi voluntari fac activitati sportive (Sambata) sau fac lectii impreuna cu ei.

De ce e important sa-i ajutam? Exista mari sanse ca acesti copiii sa aiba macar un parinte care s-a drocat o data sau e in puscarie. Accesul la educatie e restrictionat si e prisos sa vorbesti despre ghiozdane, rechizite, carti si asa mai departe.

Daca un copil reuseste sa termine 8 clase, sansele ca el sa ajunga pe strada, sa faca infractiuni sau sa se drogheze scad de 9 ori. Pe termen lung, deci e o investitie pentru o societate mai buna.

Pentru o imagine mai clara despre situatia de acolo, recomand Toto si surorile lui. Este un film premiat – iar Toto e unul din copiii care vin la activitati. Toto e unul din exemplele cele mai faine. Scriind acest articol am observat ca el a fost la Next Stars.

Teach for Romania | teachforromania.org

Educatie de calitate pentru fiecare copil din Romania

Stiu de Teach for Romania de la inceputuri si am fost aproape de ei, admirandu-i tot timpul. Anul trecut am fost ambasador al lor in Camino.

Ce face Teach for Romania? Pe scurt, ia tineri foarte misto (am dovezi), cu capacitati de leadership si ii plaseaza in scoli din Romania (mai ales acolo unde nu prea sa mearga nimeni) pentru a preda timp de 2 ani. Practic lucreaza cu profesori care lucreaza la randul lor nu doar cu copiii, dar si cu parintii lor. S-a scris mult despre ei, dar uite aici 2 minute.

De ce e TfR? Pentru a oferi educatie de calitate.

Am cativa prieteni buni care sunt modele pentru mine, si sunt profesori prin programul Teach for Romania. Tot ce pot sa spun e ca fac o treaba minunata si ca sunt exemple clare ca educatia se poate face si altfel in tara. Mai incitanta, mai in ritmul copilului, mai creativa.

Au nevoie de ajutorul nostru tot timpul, caci parteneriatul cu Ministerul Educatiei le ofera o mica parte din banii necesari. Si dupa cum stim, pentru o educatie calumea, trebuie si o investitie, oricat de mica ar fi.

Universitatea Alternativa | universitateaalternativa.ro

Probabil singura Universitate din Romania centrata pe student.

Daca ar fi sa sumarizez intr-un cuvant ce se intampla la Universitatea Alternativa (UA) as zice – magie. Chiar si dupa 3 ani de studentie acolo mi-e greu sa descriu in cuvinte putine.

Cert e ca Universitatea Alternativa sprijina pe oricine intra acolo sa fie un adevarat schimba-lume, adica o persoana implicata, autentica, careia nu ii e frica sa puna intrebari si sa faca lucrurile in care crede.

E un loc unde poti invata ce vrei, cand vrei, cu cine vrei. Dupa cum zicea Traian, unul din fondatori – as zice ca e ca un parc de distractii. Platesti un bilet si te dai in ce vrei tu. Iar acest ‘ce vrei tu’ poate fi cel putin unul din urmatoarele: cursuri 2.0, sedinte de coaching, traininguri, rent-a-team-uri (adica lucrezi pe proiecte reale ale altor companii), grupuri de invatare (adica poti invata cu alti colegi de la scriere creativa la fotografie/training/make-up/germana/orice vrei tu), proces de autonomie in invatare (adica devii constient de cum inveti – inveti sa inveti) si asa mai departe. Iar orice an nou, incepe cu CROS Camp, o tabara in care se intampla minuni – la propriu. Aici teaser din 2011. Esenta e aceeasi.

Partea poate cea mai faina – e ca orice iti vine in cap, poti crea acolo si esti sustinut. Joci rol de co-creator. Iar orice ‘student’ are un rol in deciziile mari care se iau in UA. De asta, pentru 4 ani la rand, este in topul locurilor democratice din lume WorldBlu.

Fiecare persoana pe care eu am cunoscut-o prin UA a crescut intr-un mod foarte fain si a dat ceva inapoi societatii. Povestea continua.

Partea proasta (dar normala) e ca pentru a se sustine, UA-ul percepe o taxa pentru orice student. Si nu oricine isi poate permite. De asta, poti oricand sustine un student cu o bursa.

Btw, student inseamna orice tanar > 18 ani (nu doar de 21, 22, 24). Poate fi si de 50. E un program complementar.

Si important – s-au deschis aplicatiile pentru 2017 (pana pe 11 iunie). Deci poti aplica pentru a fi parte din UA.

Recomandarile prietenilor:

Asociatia Pro Vita Valea Plopului | asociatiaprovita.org

Prin aceasta asociatie, parintele Tanase si ceilalti voluntari are grija la Valea Plopului de aproximativ 400 de copiii, femei sau barbati. Un reportaj facut in Aprilie 2017 poate fi urmarit aici.

Copiii urmeaza intreg ciclul educational – de la copiii de gradinita la studenti. Tot acolo se lucreaza la un program de prevenire a abandonului scolar prin sprijinirea materială si financiara a familiilor nevoiase aflate in imposibilitatea sustinerii copiilor in institutiile de invatamant.

 

Tu ce ai adauga?

Comments

comments