Initial scrisesem ’emotional detach’ dar avea sanse mari sa duca spre altceva. Totusi, ce naiba inseamna asta?

Ce?

Pe scurt, o sa fac TOT ce-mi sta in putinta ca zilnic, macar o data pe zi, in momentul cand o sa simt ca am nevoie de motivatie pentru a face ceva – sa trec peste bullshitul asta.

Momentele la care ma refer sunt acelea in care aman un lucru pentru ca inventez tot felul de scuze (gen ‘nu am chef’, ‘vreau sa mai stau in pat’, ‘e prea tarziu’, ‘sunt cam obosit’, ‘sunt prea slab/gras’, ‘mi-e rusine’, ‘fac maine’ etc. etc.) – sunt sigur ca stii la ce ma refer.

 

Cum o sa fac asta?

  1. Ascultandu-ma. Cred ca atunci cand esti constient deja de un gand/scuza/sentiment deja ai o parte buna de control asupra ta si esti in situatia de a alege urmatorul pas.
  2. Punandu-ma in ‘robot mode’ pentru 20 secunde/1-2min/5min cat ori sa fac lucrul pe care-l aman, ori sa il incep. Practic, imi dau un scurt timp in care sa do it, indiferent de toate mecanismele creierului de a ma impiedica.

 

Cum demonstrez ca am facut?

Bifand macar unul din urmatoarele:

  1. Scriu aici/postare noua 2-3 randuri despre momentul cu pricina
  2. Bifandu-mi daily-ul pe Habitica.

    (Habitica e un site gamificat unde, in timp ce tu iti faci diverse taskuri/provocari/todo-uri zilnice, iti construiesti in personaj care devine tot mai puternic si se lupta cu diversi monstri. Il folosesc de 3 ani, deci pentru mine a functionat).

 

De ce fac asta?

Sunt intr-o perioada a vietii in care nu prea mai cred in teorii ale motivatiei. In ultima vreme, am pierdut mult timp ingrijorandu-ma, gasind scuze si nefacand lucruri pe care le vroiam, sau neducand lucruri pana la capat – pentru ca imi pierdeam motivatia pe parcurs.

De multe ori nu o mai regaseam insa. De alteori insa, pentru ca treceam peste ea (eram prea aproape de un deadline de exemplu, sau chiar dupa) si reuseam sa termin niste lucruri eram foarte bucuros si cu o motivatie si mai mare sa fac alte lucruri.

Asadar, ceea ce consider ca ma blocheaza in multe lucruri este nevoia asta de motivatie. Vreau sa-mi demonstrez ca pot si fara ea si sa testez daca lucrurile astea chiar merg, pentru ca in mintea mea au sens, legand toate lucrurile de psihologie si dezvoltare personala si emotionala prin care am trecut in ultimii 5-6 ani.

Totodata, sunt multe carti/oameni/cercetari care spun acelasi lucruri in propozitii mai lungi si mai complicate. Cel mai scurt, simplu si cuprinzator video pe tema asta vazut lately este mai jos. Tot interviul – aici.

 

Daca ai ajuns pana aici, te provoc si eu:

  • sa-mi spui cateva din scuzele alea pe care ti le zici (daca adun minim 50 promit ca fac un articol mai frumos, cu un top)
  • sa-ti incepi propriul challenge

 

 

P.S. Asta e un articol random, pe care nu le-as fi scris niciodata daca amanam iarasi.

Comments

comments