Bunicul meu a fost printre primii oameni din sat care au avut televizor. Posibil sa fi fost un Diamant alb-negru, caci acela era cel mai vechi pe care l-am vazut cand eram mic.
Pe vremea aia (anii 70-80) era doar un post in Romania – postul Televiziunii Republicii Socialiste din Romania (actual TVR) si se difuzarea era limitata la 2 ore pe zi. Nu tu calculator, tableta, telefon mobil. Astea toate au aparut mult mai tarziu pe piata.
Practic, inainte de 89, timpul petrecut efectiv cu ochii intr-un ecran era undeva la maxim 2 ore. Si acel ecran era in general, televizorul. In 2020, provocarea e sa masori timpul in care NU te uiti la un ecran. Doar la TV ai program nonstop pentru peste 700 posturi. Apoi, e destul de greu sa eviti ecranul unui telefon mobil, laptop, tableta, monitor, sau un ecran mai mare pe care e prezentat un PowerPoint, un film, un concert si asa mai departe. Citesti asta, pana la urma, pe un ecran.
Am vrut sa cred ca am un stil de viata cat de cat echilibrat dar clar m-am inselat. Stau cu ochii prin tot felul de ecrane cam 11-13 ore din aproape 17 cat sunt treaz. Si e foarte posibil ca tu sa nu fii departe. Asta duce bineinteles la tot felul de probleme de vedere pe termen lung, oboseala, dureri de cap etc.
Asa ca m-am decis sa fac ceva cu asta.
Ipoteza si experimentul
Ideea de baza era sa stau mai putin de 2h pe telefon (cu 15 minute marja de eroare) in decursul a macar o saptamana. Cum mi-e foarte greu sa evit ecranele, am considerat ca si directionarea pe un ecran mai mare (de ex monitor) sau un e-book reader (Kindle) e ok.
Cat despre cum am masurat, iPhone-ul are o aplicatie super utila numita Screen-Time care face asta pentru tine. Se pare ca exista si pentru Android doar ca trebuie sa o instalezi – link.
Cum a fost? A meritat, n-a meritat?
A fost greu, dar in mare parte am reusit sa ma tin sub 2h – 2h:15.
De ce a fost greu?
- Simteam o nevoie inconstienta de a vedea daca mi-a scris cineva. Majoritatea celor din jur tin telefonul la indemana si e asa parca o atractie sa fiu la curent cu ce se zvoneste/intampla.
- Intr-o lume in care aveam Google Maps, a devenit mai greu sa ma descurc fara el, mai ales intr-un oras ca Londra.
- Sunt unele triggere care au devenit ca un obicei. De exemplu, in weekend mai luam telefonul sa verific inainte sa ma ridic din pat. Sau pe seara, mai verificam repede ceva inainte. Sau, daca e sa contactez pe cineva, e mult mai usor sa ii scriu un mesaj decat sa dau un telefon. Pentru ca asta am facut de ceva timp, sa ‘lupt’ contra obiceiurilor a fost ciudat.
In situatia din 2020, lucrurile devin si mai complicate. Lucratul de acasa (pentru cine poate), vine la pachet cu mai mult timp in fata laptopului, si de multe ori, se prelungeste dupa terminarea lucrului efectiv. Calculatorul e deschis, si nu mai exista acel timp de transport in care sa vin acasa, asa ca din 2 ore in cazul meu, probabil jumatate cel putin pot sa il continui in fata ecranului.
In orice caz, merita pauza. Dezavantajele au fost foarte minore. N-am raspuns instant la telefon? Nu s-a intamplat nimic. Era nevoie de un raspuns instant? Am primit un telefon sau am avut o conversatie fata in fata.
Singurul lucru care poate merita mentionat e ca uneori deveneam un pic stresat si verificam telefonul sa stiu cat mai pot sta, dar pe de alta parte, asta ma facea mai eficient in ce aveam de facut.
Pe de alta parte, chiar si dupa cateva zile de ‘test’, pot insirui macar 5 avantaje mari:
- Poate cel mai important – am devenit mai constient de impulsurile de a verifica telefonul. Nevoia asta se amplifica intr-o pauza, daca stau la o coada, daca sunt in transportul public, daca lucrez de acasa sau in perioade de criza (gen asta generata de Covid-19). Devenind constient, am putut sa si preiau controlul. E ca in meditatie, dupa ce iti dai seama ca mintea ta e total altundeva decat prezenta, poti sa revii aici si acum.
- Am fost mai prezent in intalniri si mai concentrat pe ce am facut.
- Am citit mai mult, mai ales in metrou sau pe seara inainte de culcare.
- Am verificat mai putin Google Maps si mi-am facut planificare mai buna dinainte a traseului pe care il urmez.
- M-am uitat mai mult la oameni sau la natura. M-am simtit mai conectat cu mine, cu natura si cu lumea din jur.
- Am scris sau invatat mai mult.
Ce urmeaza?
Am decis sa continui experimentul asta un pic mai relaxat si pe cat posibil sa nu imi las tot timpul telefonul la indemana, iar daca il am sa il conectez la net doar cand am nevoie. Mai mult, pun in aplicare pasi din articolul asta: How to Configure Your iPhone to Work for You, Not Against You.
Vreau sa vad cum e viata cu mai putine notificari, in special fara acele cerculete rosii care-ti zic cate e-mailuri sau mesaje ai necitite. Le-am dezactivat pe majoritatea si pot sa zic deja ca sunt mai linistit ca nu trebuie sa le fac sa dispara pe toate de fiecare data cand ma uit la ecran.
Oricum ar fi, sper ca te-am facut un curios sa descoperi tu cat timp petreci in afara unui ecran si te invit sa privim cerul sau alti ochi, mai des. Chiar si daca trebuie sa stam acasa. Poate de fapt, acum e si mai important.
Iar daca vrei, incearca si tu provocarea cu #maiputinde2orepetelefon. Poate sa fie de fapt interval care e cu o jumatate de ora 1h sub cat utilizezi acum. Bafta!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.