Pe scurt, pentru ca miroase exagerat de mult a miscare politica, a carei consecinta sigura e insamantare de ura.

Hai sa le luam pe rand:

NU se va schimba mai nimic

Da, ai citit bine.

  1. Cu sau fara referendum, persoanele LGBT tot or sa existe, au tot dreptul sa se manifeste, PRIDE va continua.
  2. Casatoria intre persoanele de acelasi sex e deja imposibila in Romania, deci nu are ce sa se interzica.
  3. Adoptia de catre un cuplu gay nu este posibila nici inainte de referendum, deci nu are ce sa se schimbe. E oricum un proces extrem de greu si costisitor. Sa nu intram in discutia centrelor de copii institutionalizati si care-i conditia lor acolo. O sa va vina rau. Ar fi mica surprinderea sa aflu ca multi dintre copiii aia ar alege sa fie oriunde altundeva.

Asadar, toate statusurile, bannerele si discursurile aberante cu “Apara familia si copiii romaniei” sunt departe de realitatea curenta. Efectul? Ura impartita.

OK, dar ce se modifica? Pentru ce e referendumul asta?

Modificarea propusa e doar o precizare.

Practic, fraza curenta se va transforma din:

(1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

in

(1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

Niciodata in cel putin 27 de ani eu nu am auzit atata dezbatere pe cuvantul familie. De cand a devenit atat de importanta aceasta clarificare? Mi se pare doar mie dubioasa treaba asta?

O sa isi schimbe toti preotii discursul din “va declar sot si sotie” in “va declar o familie”? Or sa se rescrie toate cartile din care ei citesc?

Ce se va intampla cu familiile de azi in care este un singur parinte?

Se va schimba oare si definitia din DEX? O sa fim oare foarte atenti si o sa folosesim “familia” doar cu sensul de casatorie intre un barbat si o femeie?

Investitia financiara si discrepanta tot mai mare fata de tarile occidentale

Aici, sunt sigur ca ai toate datele. Referendumul va costa peste 163 milioane de lei noi, adica undeva la 40 milioane de Euro. Pe ce se duc banii astia?

Ca si comparatie, primul spital de Oncologie si radioterapie pediatrica din Romania este estimat la sub 20 milioane de Euro.

Intr-o tara cu unul din cele mai mari grade de coruptie din UE, cu o infrastructura proasta (stim deja dar am si testimoniale de la prieteni straini traversand tara), noi avem acest referendum, discutand definitia familiei. De fapt, un pretext care a generat rapid intr-o dezbatere nationala, cu tenta homofoba.

Pe de alta parte, in Mare Britanie, tocmai s-a incheiat National Inclusion Week, o saptamana la nivel national unde s-a discutat despre crearea unui mediu inclusiv, tolerant, in care membrii LGBT sa se simta bineveniti.

Lucrurile si mai controversate

Pentru ca ce am enumerat nu e de ajuns de strigator la cer, hai sa ne mai uitam la niste lucruri cel putin ciudate:

Intrebarea in sine

Daca nu stii deja, intrebarea la care vor raspunde alegatorii va fi:

Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?

Nu face referire la nici o lege, nici un articol. Cu alte cuvinte, e foarte probabil ca guvernul actual sa preia orice oportunitate ca sa promoveze increderea populatiei in parlament sau bineinteles, adaugarea unui alt articolas in Constitutie (daca asa ceva este posibil). O amnistie, o gratiere de penali.. ceva mic, marunt.

Implicarea bisericii si a scolilor

Am mai vazut abordarea asta estica si comunista la alegerile prezidentiale. E acel lucru de care nimeni nu vorbeste dar toata lumea stie ca se intampla. Se primesc ordine ‘de sus’ ca sa promovezi o miscare si inducerea unui anumit raspuns.

Un exemplu relevant este discursul acestui individ care se autointituleaza preot (portiunea de video la 3 ore si 10 minute). Totul s-a intamplat in timpul unei slujbe in care s-ar fi vorbit despre iubirea vrajmasului (al dusmanului). Pe scurt, un alt exemplu ura.

2 zile de referendum

Eu nu tin minte vreodata (in astia 28 de ani de dupa 1989) in care sa fie o votare timp de 2 zile. Uneori sunt 2 tururi, intr-adevar, dar nu 2 zile consecutive.
Miscarea asta e una inteligenta, pentru a minimiza sansele ca oamenii sa nu mearga la vot. Fiind crescut la tara, stiu ca un eveniment cu votare e un eveniment social, lumea merge acolo in timpul zilei fie si doar pentru o vorba. In majoritatea satelor, cei 3 factori de influenta inca sunt preotul, profesorul si primarul. Controleaza-i pe toti si poti fi sigur de o manipulare in masa.

Lipsa monitorizarii electronice

Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal nu va putea fi folosit la referendum. Asta inseamna ca exista sansa ca, chiar daca nu vei merge, sa apari prezent. Aici e partea tricky.
Sunt diverse organizatii independente care au cerut introducerea acestui sistem insa, cel mai probabil, el nu va fi folosit.

Sumarizand

Am enumerat cateva dintre motivele pentru care referendumul asta e cel putin dubios, ceea ce-mi da ca solutie primara – sa sustin invalidarea lui prin neprezenta.

Astfel spus, sa raman acasa sau sa ma bucur oricum ar fi de zi, preocupandu-ma de cum pot sa contribui cu bine in jur.

Cat despre ce faci tu in weekend, ia decizia pe care o consideri cea mai potrivita. Dar te rog, incearca sa privesti lucrurile si in ansamblu.

Comments

comments