Cand auzi pe cineva vorbind despre El Camino, cel mai probabil se refera la El Camino de Santiago. Mai precis, este vorba de drumul catre Santiago de Compostela.

Santiago de Compostela pentru Spania este ca un Vatican pentru Italia. Un oras cu o catedrala foarte cunoscuta, unde s-ar afla osemintele sfantului apostol Iacob.

Povestea, asa cum o stiu eu, spune ca atunci cand apostolii s-au intalnit si au discutat incotro sa mearga sa propovaduiasca cuvantul lui Dumnezeu, Sfantul Iacob a ales nord-vestul peninsulei iberice. Dupa cativa ani, a decis sa se intoarca in Israel. Intors, el a fost torturat si decapitat de imparatul din acea vreme, Irod I. Discipolii sai au vrut sa-l inmormanteze in locul unde a propovaduit. Asa ca i-au luat trupul si au plecat spre Spania de azi (alta legenda spune ca i-au luat trupul si s-au urcat intr-i barca ce a fost dusa de vant pana in Spania). Coborati in peninsula, ei au ingropat trupul intr-un loc care pentru multa vreme a fost de negasit.

Sute de ani mai tarziu (cam pe la 813), niste tarani au spus ca i-au gasit osemintele langa oraselul Padron. Sa nu uitam ca in vremea aceea erau multe cruciade si lupte din cauza religiei asa ca avand ramasitele unui sfant in tara ta era mare mandrie. Asa ca regele de la acea vreme a cerut papei ca oameni de la Roma sa vina sa confirme daca acest lucru e adevarat.

Ceea ce au si facut, confirmand ca intr-adevar, s-a descoperit mormantul Sfantului Iacob. Asadar, regele Alfonso al II-lea, care locuia in orasul Oviedo (capitala Spaniei la acea vreme), a decis sa faca el insusi un pelerinaj, pe cal, pana in acel loc. Foarte curand, el a ordonat crearea unei capele dedicate sfantului Iacob, acolo unde astazi e Santiago de Compostela. Asa s-a nascut El Camino de Santiago, iar primul traseu (facut de rege) inca exista si poarte numele de Camino Primitivo.

Tot mai multi pelerini au inceput sa faca traseul, iar in locul acelei capele s-a construit catedrala de astazi. In 2017 peste 300.000 de pelerini au facut un traseu de El Camino.

Comments

comments