Matt Haig e unul din acei autori care scrie in momentele in care starea mentala si emotionala e jos. Probabil asta l-a facut si popular, fiind usor sa relationezi cu multe randuri pe care le scrie, chiar daca nu le traiesti la intensitatea relatata.

Sumar:

Cartea Reasons to stay alive e o reflectie a perioadei de depresie prin care a trecut cu vreo 13 ani in urma. Fiind scrisa ca un jurnal, e ca si cum treci repede printr-o perioada de urcusuri si coborasuri impreuna cu autorul.

Printre punctele bune pe care le ridica e ca anxietatea si depresia sunt efectiv ca o raceala, vin si pleaca, trebuie sa ai rabdare cu tine. Plus, e o experienta umana. Apoi, mai da exemple de activitati care l-au ajutat sa vada luminita de la capatul tunelului, precum si ce ajuta si ce nu din comportamentele celorlalti. 

Pe de alta parte, nu e o carte pentru toata lumea, iar modul in care e scrisa poate fi greu de urmarit uneori.

Daca ar fi sa dau o nota: 6/10.


Ceva mai multe idei pentru cine are rabdare:

Cartea, structurata in 5 capitole: Falling, Living, RisingLiving si Being are ca scop reducerea stigmei vis-a-vis de anxietate si depresie. 

1. Falling – in acest capitol se mentioneaza ideea ca oricine poate sa treaca prin asta, ca foarte probabil nu iti dai seama cand se intampla si cat de eliberator poate fi sa vorbesti (sau sa scrii) starile prin care treci.

Din experienta mea, stigma pusa cuvintelor astora: anxietate si depresie mi s-a parut mai mare in Romania fata de UK. Daca suferi de asa ceva, indiferent la ce nivel, e grav rau. In rest.. probabil ca ‘esti doar suparat’. ‘O sa treaca’. ‘Exista si lucruri mai nasoale.’ Ce-i drept, exista avantaje si dezavantaje in a pune o eticheta, insa mai multa consideratie ajuta.

In UK, anxietatea si depresia sunt tratate mai cu atentie si in general primesti mai mult sprijin. Asta nu inseamna ca intotdeauna primesti cel mai bun suport (se prescriu pastile foarte usor), dar asta-i alta discutie. Cert e ca nu e ceva tabu sa te duci la psiholog sau sa faci terapie. Din contra, e ceva mai degraba normal sa vorbesti cu cineva despre starile astea de rahat si sa ceri sprijin.

When you are depressed you feel alone, and that no one is going through quite what you are going through. You are so scared of appearing in any way mad you internalise everything, and you are so scared that people will alienate you further you clam up and don’t speak about it, which is a shame, as speaking about it helps. Words – spoken or written – are what connects us to the world, and so speaking about it to people, and writing about this stuff, helps connect us to each other, and to our true selves.

It is not you.It is simply something that happens to you. And something that can often be eased by talking. Words. Comfort. Support. […] When talk exists, so does hope.

2. In Landing se exemplifica semnale care pot anunta o perioada de depresie:

  • Oboseala constanta, fara nici un motiv
  • Incredere in sine scazuta
  • Uneori, ‘Psychomotor retardation’ adica conversatii sau miscari mai lente
  • Apetit scazut (sau foarte ridicat)
  • Episoade dese de plans
  • Anhedonia – incapacitatea de a te bucura de orice.
  • O trecere rapida spre introversie – atunci cand cineva e mai inchis in sine decat de obicei

Am ales doar cateva, dar cred ca e important sa stim ce se poate intampla in sufletul (si mai ales mintea) noastra sau a celor din jur, ca sa cerem sau sa oferim sprijin.

3. Rising – e despre lucrurile care l-au ajutat sa treaca peste si alte ganduri care l-au facut sa realizeze ca exista o luminita la capatul tunelului. Acele… reasons to stay alive.

Activitatile simple ajuta – cititul, scrisul, alergatul. Cantatul, desenatul, a fi in natura. A sti ca e o experienta umana si ca foarte multi oameni celebri au trecut prin asta. Doar cateva exemple: Jim Carrey, Winston Churchill, Angelina Jolie, Abraham Lincoln, Mozart, Isaac Newton, Robbie Williams.

Minds have their own weather systems. You are in a hurricane. Hurricanes run out of energy eventually. Hold on.

Depression is also.. smaller than you. […] It may be a dark cloud passing across the sky, but – if that is the metaphor – you are the sky.

You were there before it. And the cloud can’t exist without the sky, but the sky can exist without the cloud. 

Cum poti sa fii alaturi de cineva care sufera de anxietate si depresie (cateva idei):

  • Aminteste-ti ca e nevoie de tine si ca esti apreciat chiar daca nu e evident intotdeauna. 
  • Asculta si cultiva-ti rabdarea.
  • Sfaturile ca ‘aduna-te’ sau ‘fii optimist’ nu prea functioneaza, decat daca vii cu niste solutii detaliate.
  • Ceea ce poate fi usor pentru tine – de exemplu – mersul pana la magazin, poate sa fie o provocare imposibila pentru o persoana cu o depresie severa.
  • Incearca sa nu iei lucrurile personal. None of this is your fault.

4. Living si 5. Being sunt e o reflectie asupra intregii perioade, ups and downs. Doua citate care mi-au dat de gandit:

Accept. Don’t fight things, feel them. Tension is about opposition, relaxation is about letting go.

Just when you feel you have no time to relax, know that this is the moment you most need to make time to relax.

Daca ti-am starnit curiozitatea si vrei sa o citesti sau daca ai citit-o deja, sunt tare curios cum ti s-a parut. 

Comments

comments